Skip to main content

U ziet het wellicht op heel wat verschillende plekken verschijnen, wachtwoorden zijn passé. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft in september 2020 een campagne gestart om ons hiervan bewust te maken. Het doel van deze campagne is om meer mensen te laten kennis maken met tweestapsverificatie en zo internetgebruikers een stuk beter te beveiligen.
De meeste online accounts worden beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Gebruikers kiezen vaak een paswoord dat makkelijk te onthouden is en ze gebruiken dit dan ook nog eens voor verschillende accounts. Dit maakt het natuurlijk heel makkelijk voor hackers om toegang te krijgen tot uw account.

Sterk (denk)werk en toch niet helemaal veilig

Is het voor jou ook altijd zo een opgave om een nieuw wachtwoord te verzinnen? Zelfs na lang nadenken en goochelen met cijfers, letters en speciale tekens, ben je nog niet volledig zeker dat jouw sterk wachtwoord helemaal veilig is. Sterke wachtwoorden kunnen namelijk ook gestolen worden. Denk maar aan een cybercrimineel die uw wachtwoord probeert te ontrafelen door middel van phishingmails of een eventueel datalek bij uw favoriete social media platform. Als je er dan voor hebt gekozen om jouw niet te kraken wachtwoord op al je platformen te gebruiken, kan de hacker heel makkelijk toegang krijgen tot al uw accounts waaronder bijvoorbeeld ook die van uw bank.

Een geheugen van een olifant? Of toch niet?

Om al die verschillende wachtwoorden te onthouden moet je wel een héél sterk geheugen hebben. Of helemaal niet? Er bestaat namelijk al heel wat software die jouw wachtwoorden beheert die je het leven makkelijker zal maken.

De password manager waar wij voor kiezen is Password Boss. Password Boss helpt u om uw paswoorden centraal en veilig te bewaren en beheren, op een lokale plaats zodat u deze kan gebruiken van op elk apparaat. Deze software heeft volgens ons heel wat voordelen:

  • Synchronisatie tussen verschillende apparaten;
  • Web plugin in je browser en app voor je mobiele apparaten;
  • Deel toegang tot je vault, zonder het paswoord vrij te geven;
  • Combinatie van een persoonlijke vault met een company vault;
  • Gemakkelijke importmogelijkheden van je ouder paswoord tool;
  • GDPR-vriendelijk;
  • Check of je wachtwoorden veilig zijn met de ingebouwde tool.

Wat is tweestapsverificatie dan juist? 

Tweestapsverificatie of 2FA is een extra beveiligingslaag om je gegevens nog beter te beschermen. Je moet namelijk met 2 of meer factoren bewijzen dat jij het bent die toegang wil verkrijgen tot je account. Bovenop je wachtwoord, vraagt het platform dus naar een code die je krijgt via sms of mail. Nog makkelijker is gebruik maken van een authenticator app, deze zal steeds een unieke code genereren in je app waar al je accounts mee gekoppeld zijn.

Onze keuze voor 2FA is Duo van Cisco. Duo is een platform dat zelfs een tweestapsverificatie kan voorzien op platformen waar dit niet standaard is ingesteld. Duo ondersteunt verschillende systemen zoals Fortinet, Microsoft, Zoom, etc. Ook kan je als werkgever je accounts gemakkelijk beheren, zo kan je voor verschillende werknemers een two factor authentication instellen. Met Duo kan je dit centraal instellen in plaats van per toestel van je werknemer.

Ben je overtuigd over Password Boss en/of Duo of wil je meer informatie? Contacteer ons zeker via sales@acom.be en we helpen je hier graag mee verder. 

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog helemaal gemotiveerd om heel wat nieuwe, creatieve wachtwoorden te verzinnen.
Heb je toch nog wat extra tips nodig? Laat het ons weten via de comments of via ons contactformulier. Veel succes!

Tip: Heb jij al eens getest hoe veilig je wachtwoord is? Test hoe snel jouw wachtwoord gekraakt kan worden door een computer via deze link.

Tip: Bekijk de website van Safe on Web voor extra tips over online veiligheid, wachtwoorden, etc.

Tip: Bekijk ook het reclame spotje van Safe On Web. Wij vinden hem hem heel leuk!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.