Skip to main content

Je hoort de term ‘server’ vaak wanneer de IT in je bedrijf ter sprake komt. Maar wat is zo’n server nu eigenlijk? En wat doet hij? Voor de niet-ingewijden is het soms een raadsel. Eenvoudig gesteld: een server is het hart van de IT-infrastructuur in je bedrijf, of zelfs het hart van je bedrijf tout court. Tijd om dat belangrijke beestje eens onder de loep te nemen.

Een centrale computer

Eigenlijk is een server een grote computer; de belangrijkste computer in je bedrijf. Een van de basistoepassingen van een server is als centraal opslagpunt voor alle bestanden van het bedrijf. Tegelijkertijd bepaalt een server de algemene spelregels over hoe je bedrijfsnetwerk zal functioneren en regelt hij wie er toegang krijgt tot welk bestand. Daarnaast kan een server dienen als gemeenschappelijk toestel om vanop afstand te werken en het mailverkeer centraal te beheren.

Een server kan ook ingezet worden om er één specifiek programma op te laten draaien. In zulke gevallen spreken we over een ‘applicatieserver’. Denk maar aan een server waarop je boekhoudpakket werkt, of een CRM of ERP. Je werkt dan met het programma op jouw toestel, maar het is de applicatieserver die gegevens verwerkt en opslaat. Een andere, misschien minder voor de hand liggende, toepassing van een applicatieserver is een streamingdienst als Netflix, YouTube of Spotify. Al de films, series en liedjes staan op een centrale server opgeslagen, niet op je eigen toestel: dat gebruik je alleen om ze af te spelen.

In the cloud versus on premise

Wanneer het over servers gaat, hoor je vaak de termen ‘cloud’ en ‘on premise’ vallen. ‘On premise’ betekent dat de server fysiek op jouw kantoor aanwezig is. Je programma’s en gegevens draaien dus lokaal. ‘In the cloud’ klinkt spectaculair, maar betekent niets meer of minder dan een server die niet op jouw kantoor staat. Programma’s en data staan dus op externe computers. Beide formules hebben hun voordelen en beperkingen. On premise is de ‘klassieke’ methode. Als gebruiker heb je altijd de controle over je toestel en je gegevens. Jij weet waar je server staat en jij bent in principe de enige die toegang heeft tot de gegevens. In sommige gevallen is het voordeliger. Een cloudoplossing is dan weer flexibeler en veiliger. Je betaalt namelijk vaak per gebruiker of per volume: zo moet je bij een nieuwe aanwerving of als je opslagruimte vol is niet ineens een volledig nieuw toestel kopen. De aanbieder van de clouddienst staat daarnaast in voor het onderhoud en de beveiliging van de systemen. Jij moet je dus geen zorgen maken over updates of eventuele storingen. Tot slot moet je ook geen ruimte (en stroom) meer voorzien voor een fysieke server.

Welke serveroplossing is het meest geschikt voor je bedrijf? Acom bespreekt graag de verschillende mogelijkheden met jou, om je een oplossing op maat te bieden.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.