Support
Hulp nodig?
Download onze software voor hulp op afstand:
Contacteer onze helpdesk
Elke werkdag: 8:00 - 18:00
Overige downloads

Windows 95, 20 jaar later

Windows 95, 20 jaar later

“Met Windows 95 houdt Microsoft ons zoet” kopte de krant 20 jaar geleden na de introductie van Windows 95 op 24 augustus 1995. De mediahype rond het vandaag jarige besturingssysteem was voor die tijd ongekend met het liedje van de Rolling Stones ‘Start me up’ als reclameslogan.

‘Start me up’, ofwel de komst van de startknop om programma’s te starten, was waar de hele campagne om draaide. Dat is niet vreemd: het OS komt uit op een moment waarop de computerwereld heel snel veranderde, zowel de hardware als software. IBM’s OS/2 Warp wordt dan in de media gezien als waardig tegenstander die mogelijk significant marktaandeel kan verkrijgen terwijl Apple het moeilijk heeft het hoofd boven water te houden. Als klap op de vuurpijl kwam ook de zelf beschrijfbare cd-rom met speler op de consumentenmarkt. Voor een paar duizend belgische franken kon iedereen zelf cd’s beschrijven. Een interssante, maar volgens vele in 1995 ook een verontrustende ontwikkeling. Ondertussen raakte Apple verloren in de Windows-hype  Het marktaandeel van het bedrijf uit Cupertino slonk van 9,4 procent in 1993 naar 8,1 in 1994. Eerder dat jaar probeerde Apple nog een verkoopverbod af te dwingen voor Windows 95 omdat het te veel op het ‘grafische computermenu van Apple’ leek, maar dit heeft niet mogen baten.

Waarvoor wilde Microsoft ons dan zoet houden in 1995?  In de eerste week stapten velen al over op het nieuwe OS. Het besturingssysteem was beschikbaar op cd-rom of op 13 diskettes. Toch was Windows 95 een game changer. Het was voor veel mensen de eerste overstap van MS-DOS naar een grafische omgeving. Windows 3.1 en Apple Macintosh werden wel gebruikt, maar de gemiddelde consument startte zijn Word Perfect nog door ‘wp’ in te typen binnen de DOS-interface. Zo hield Windows 95 ons zoet en maakte ook het pad vrij voor de besturingssystemen die erna volgden.